2013. február 22., péntek

A titokzatos Pusztatemplom

A Magyar Szó 2013. február. 10-i írásából, Fehér Rózsa tollából idéznék: 

"Törökbecsén állandó kiállítás nyílt az aracsi romtemplomnál kiásott leletekből –

 Vajda János kisajátítástól féltia vajdasági magyarok kultikussá vált helyét."

   
„A középkori monostorok, mint a közös kulturális örökség-turizmus része és a fenntartható fejlődés egy potenciálisan fontos tényezője” című, Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló IPA-program keretében nyílt nemrégiben állandó kiállítás a törökbecsei Művelődési Házban. A projekt a magyar–szerb határ mentén fekvő három középkori monostor környékében rejlő turisztikai lehetőségek fellendítését tűzte ki célul, és három helyszínt érintett: a dombói (rakovaci) Szent György kolostort, a Törökbecsénél lévő Aracsot, Magyarországon pedig a Bugac mellett lévő felsőmonostori tanyavilágot, ahol egykor szintén kolostor állt.

Kultikus hely lett a romtemplomból 

Ezeknek a középkori kolostoroknak a maradványait tárták fel az elmúlt hónapok alatt szerb és magyar régészek, helyi munkájuk eredményét mutatja be a törökbecsei Művelődési Ház és a Vajdasági Múzeum állandó közös tárlata. A projektben a Vajdasági Múzeum mellett a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Múzeumi Szervezete vett részt. A beruházások csaknem 300 ezer euróba kerültek, amit az EU majdnem 250 ezerrel támogatott. A munkálatokat vezető Vajdasági Múzeum, valamint a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet és más, kulturális örökségekkel és turizmussal foglalkozó partnerek együttműködésével megvalósuló projekt a lelőhelyek megőrzésére, a közös örökség feltárására és azok megismertetésében való kölcsönös szerepvállalásra irányul. A 2010 októberétől 2012 márciusáig tartó projekt keretében a turisztikai partnerek tematikus látogatói útvonalakat alakítottak ki.

Harc a Pusztatemplomért


Kultikus hely lett a romtemplomból 

Valahogy a projektummal párhuzamosan írhatta legújabb, A mese-titkú aracsi Pusztatemplom – Kié? Kié volt? című könyvét Vajda János, a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke, aki nem kapott meghívást a kiállításra, és annak anyagát még nem látta. A társaság 1999-ben alakult meg, az elmúlt 14 évben rendszeresen tartanak megemlékezést a templomnál, és elérték azt, hogy kialakult egyfajta Aracs-kultusz a magyarok körében. Jelenleg a XI. századi templom helyén a XIII. században épült katedrális ejti ámulatba a zarándoklókat. Vajda szerint ebből is táplálkoznak a templom eredetével kapcsolatos vitatható álláspontok vagy történelemhamisítások. Az ő könyvének fő üzenete az: a Pusztatemplom olyan örökség, amely a szülőföld szeretetére, a történelmi múlt megbecsülésére, a magyar nép hagyományainak a megőrzésére kötelez.
- Az a baj, hogy nem csak magyar–szerb vita van ebben a kérdésben, de mi magyarok sem vagyunk egységesek, mert egyéni vagy pártérdekek miatt nem lehet közös nevezőre jutni. A Pusztatemplom csak addig lehet magyar zarándokhely, amíg nem fektet bele pénzt az állam vagy nem kerül magántulajdonba. Az én elképzelésem szerint egy tanyát kellene építeni a közelében, és egy családra bízni a gondozását. A legjobb lenne ezt a kérdést a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörébe helyezni, de mivel kiemelt fontosságú műemlékként a Szerb Köztársaság tulajdona a templom, erre valószínűleg ilyen formában nincs lehetőség. De valamilyen megoldásnak kell lennie – teszi hozzá.

Össze kellene fogni

Vajda Jánosnak szívügye a Pusztatemplom 

Az eredeti egyhajós templom meglétére a Budapesten őrzött, XI. századi aracsi emlékkövön levő templomrajz utal, közvetetten pedig VI. Pál pápa apostoli levele, amelyben a Szent István király által alapított monostorokról szóló felsorolásban az aracsi is szerepel. Vajda mégis attól tart, hogy ha a magyar politikusok nem állnak az ügy mellé, egyesek újraírják a templom történetét, és a Pusztatemplom elveszhet a magyarság számára.
- Nem engedhetjük meg, hogy miután mi kibontottuk a gazból, más kaparja ki a gesztenyét. Engem magyarok is, szerbek is megvádoltak már, hogy nacionalista vagyok, mert így harcolok a Pusztatemplomért. De a mi és az utódaink hozzáállásától függ, hogy kié lesz a jövőben a titokzatos Pusztatemplom – mondja misszionáriusi szenvedéllyel Vajda.
Az aracsi Pusztatemplomot a vajdasági magyarság az 1990-es években fedezte fel újra, először az óbecsei Varnyú Ilona magyartanárnő szervezett ide 1990-ben kirándulást a diákjainak. A hely fokozatosan a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékhelyévé vált. Az MNT kulturális stratégiájának egyik célkitűzése, hogy minden vajdasági magyar tanuló megismerje a romtemplomot. A látogatók ezt a misztikus hangulatú és szimbolikus jelentőségű Pusztatemplomot éveken át csak dűlőúton közelíthették meg, de a törökbecsei önkormányzat jóvoltából, pályázaton nyert támogatással tavaly megépült az aszfaltút, így eső után nem kell többé öt kilométeres sártengeren átgázolnia annak, aki a romtemplomhoz szeretne elzarándokolni.

 Az elveszett frigyláda aracsi története

Vajda könyvében egy különös történet is olvasható a Pusztatemplomról. Eszerint 1942-ben a németek a lakosság közreműködésével három hónapon át végeztek ásatásokat a helyszínen. Egy német tiszt elbeszélése szerint a német régészek a Harmadik Birodalom hadseregének legyőzhetetlensége érdekében mindenütt keresték az elvesztett frigyládát. Berlini tudósok akkoriban úgy vélték, hogy a Jeruzsálemből elindult templomos lovagok a templom alagútjában rejtették el a frigyládát. Az ásatások során azonban nem találták meg az alagút bejáratát, a Harmadik Birodalom pedig elvesztette a háborút.

Forrás: Magyar Szó

Vajda tanár úr kiváló ismerője és kutatója az aracsi Pusztatemplomnak, meséinek, mondáinak, történelmének. Valóban nem egyszer érték már vádak, támadások, és ami azt illeti valóban nagy hévvel védi eme több évszázados, monumentális építményt. Véleményem szerint aggodalma ettől függetlenül kissé túlzott, hiszen a templom - amint azt ő maga is hangoztatja '99 óta az emléknapi ünnepségeken elmondott beszédében - mindekinek mást jelent. A hozzá kötődő értékek megőrzéséből pedig a tordai Aracs Társaság is ugyanúgy "profitálhat" (elvégre egy a célunk). Vajda Jánosnak még nagyon sok jó egészségben eltöltött évet kívánok, kitartást, hogy az elkövetkező nemzedékeknek is példát mutatva hordozza a mese titkú aracsi Pusztatemplom zászlaját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése